koncerty

Datum interpelace:
20. 09. 2011
Datum odpovědi:
18. 10. 2011
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Michal Šesták
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace na radního Michala Šestáka

V Praze dne 20. září 2011

Vážený pane radní,

již šestým rokem pořádá městská část cyklus koncertů vážné hudby. Tento ojedinělý projekt si v průběhu let získal nevídané renomé mezi profesionály i hudbymilovnou veřejností. Vystřídaly se zde špičkové orchestry, dirigenti či sólisté nejen z ČR, ale i ze zahraničí. Jmenujme  izraelského  dirigenta Almose Talmona, kanadského dirigenta Charlese Oliviera – Munroe, španělský orchestr města Córdoba  či vynikající korejskou  klavíristku  Jeong-Won Suh . V Národním domě na Smíchově, kde se koncerty pravidelně konají,    se vystřídaly  také špičky české interpretačního umění  jako jsou  houslisté  Gabriela Demeterová a  Ivan Ženatý, fagotista Václav Vonášek, hornista Radek Baborák či klavírista Jan Simon, který vystoupí právě dnes se zpěvačkou Alenou Miró. Tak bych mohl pokračovat velmi, velmi dlouho.  Co zapříčinilo takovou prestiž a samozřejmě neutuchající zájem občanů – v průměru jde o 800 až 1000 posluchačů na každém koncertě –  tohoto cyklu? Jsem přesvědčen, že především dlouhodobá práce členů dramaturgické rady, která byla vždy složena z předních muzikologů a které předsedá vynikající dirigent Leoš Svárovský. Za zmínku bezpochyby stojí i spolupráce se světoznámým orchestrem Pražskou komorní filharmonií, propojení hudby a básní, kterému dal neopakovatelnou atmosféru Alfréd Strejček či snaha, aby na koncertech byly propagovány neziskové organizace působící v Praze 5. To vše jsou smíchovské koncerty vážné hudby. Zdá se však, že jde o koncert předposlední, že po šesti letech bude tato tradice přetržena. Městská rada již na začátku svého funkčního období odmítla potvrdit řádně vysoutěženého organizátora těchto koncertů, PKF a donutila ji podepsat smlouvu jen na jeden rok. Slibů bylo od té doby minimálně stejně jako radních pro kulturu, jen výsledky se nerýsují.

Vážený pane radní, je pravda, že 6. ročník koncertů vážné hudby je tím posledním?  Považujete to za správné?  Nechcete raději šetřit na poradcích, refundacích či právnících spíše než na kvalitní kultuře pro občany Prahy 5? Jelikož je dnešní koncert pod Vaší záštitou, věřím, že uděláte pro záchranu koncertů vážné hudby vše.

 

 

                                                                              S pozdravem

 

                                                                                              Bc. Lukáš Herold

                                                                              Předseda Kontrolního výboru ZMČ Praha 5

Odpověď:

 

 

 

 

                                                                                                               

                         Naše č.j.                Vyřizuje/linka                                                      Datum

    MC05X007R14V/2011/S         Kohoutová Vl./257000895                               14. 10. 2011

 

 

věc

Odpověď na interpelaci

 

 

 

Vážený pane předsedo,

 

     děkuji Vám za interpelaci obsahující vyčerpávající výčet významných hudebních osobností,

které se během let vystřídaly v rámci smíchovských koncertů vážné hudby. Na rozdíl od Vás sice nepatřím mezi významné české hobojisty, ale přesto se řadím k příznivcům vážné hudby a osobně bych byl nerad, kdyby byl cyklus koncertů ukončen bez náhrady. Bohužel však musím konstatovat, že současná ekonomická situace a předpokládané snižování rozpočtu městské části určitě neumožní ve zmíněné tradici pokračovat v dosavadním rozsahu z důvodu ekonomické náročnosti tohoto projektu.

 

     V návaznosti na finanční  možnosti rozpočtu pro příští rok budu usilovat o to, aby Vážná hudba v Praze 5 nezůstala opomenuta.

 

     S pozdravem

 

 

 

Michal Šesták

 

 

    

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě