E-mailová komunikace strany Věci veřejné

Datum interpelace:
26. 07. 2011
Datum odpovědi:
19. 08. 2011
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Ing. Jiří Vejmelka
Příloha odpovědi:

Interpelace:

V Praze dne 25 července 2011

Interpelace na místostarostu Ing. Jiřího Vejmelku ve věci e-mailové komunikace strany Věci veřejné.

Vážený pane zástupce starosty,  

MF DNES zveřejnila ukázky e-mailové korespondence strany Věci veřejné z roku 2009. Vy jste figuroval mezi devíti členy strany Věci veřejné, kteří tehdy připomínkovali takzvaný „etický kodex“, dokonce jste navrhoval, jak by se měl jmenovat. Ve svém e-mailu ze dne 8. 1. 2009 navrhujete nazvat ho “Kodex VV” případně se kloníte k názvu “Interní kodex”. Vyjadřujete se také k tomu, že bude platit pro většinu funkcionářů a všechny  zaměstnance holdingu VV.

Tento dokument hovoří jasně o získávání veřejných zakázek a o financování strany Věci veřejné a také o vypisování tendrů.  Proč jste lhal, ve své odpovědi na moji předchozí interpelaci z 26. 4., kdy jste uvedl, že žádný plán neexistoval a přitom jste ho sám poznámkoval?

Dovolím si citovat z tohoto dokumentu několik zajímavých bodů:

Ekonomická analýza výhodnosti tendru je dána:
– cena je maximálně o 10% nad cenou tržní – podmínka pro výjimky vždy schvalované Koncepční radou VV
c) Bezpečnostní kontrola dodavatele –  bezpečnostní ředitel ověří spolehlivost dodavatele – zabránění provokace = návaznost na konkurenci, policejní bezúhonnost, ověření ekonomické stability, ověření prezentovaných skutečností
d) Věcný záměr schvaluje Koncepční rada VV
e) Při splnění bodů a)-e) je tendr vypsán za následujících podmínek:
– Tendr u všech typů výběrových řízení musí být legální, nevystavující žádného člena týmu riziku trestněprávní odpovědnosti za pochybení. Zvýhodnění partnera je dáno nastavením selektivních podmínek a splněním ekonomických předpokladů záměru.
3. Ekonomický prospěch členů týmu VV, včetně VB a VV
Členové týmu jsou honorování lépe, než jaký je oficiální příjem vycházející ze zastávané funkce, jíž daná osoba po volbách jménem VV získá. Výše osobní odměny je dána:
– Výší každoročně diskutované výše platu stanovené po dohodě s VB (MV)
– Celoroční odměnou zahrnující:
 Předpokládanou výši celoroční odměny podmíněnou splněním KPI stanovených na personálním pohovoru s VB, vycházející z měřitelných ukazatelů (popularita VV, citace, plnění programu, aj. cílů)
n 20 % z prostředků získaných ve prospěch VV (veřejná výběrová řízení, sponzorské dary)

Vážený pane Vejmelko, členové VV v zastupitelstvu MČ,   

ptám se tedy, zda vám na radnici MČ Praha 5 nečiní problém dodržování tohoto dokumentu a zda jste již začali plnit jeho jednotlivé body?

Sdělte mi také, prosím, na kolika výběrových řízeních jste se již ve funkci místostarosty Prahy 5 podílel a o jaké částky z veřejného rozpočtu se jednalo? Stejně tak se ptám, zda je pravda, že pan Homola, jako předseda komise územního rozvoje, žádá peníze za kladné vyřízení jednotlivých developerských projektů v Praze 5. V případě, že je tomu tak, zda jsou určeny pro jeho osobní obohacení nebo mají putovat panu Bártovi dle výše citovaného kodexu.

Děkuji za vaše odpovědi.

S pozdravem

Bc. Lukáš Herold
Předseda kontrolního výboru MČ Praha 5

Odpověď:

Věc:

Odpověď na interpelaci ve věci e-mailové komunikace strany VV

 

 

Vážený pane Herolde,

 

odpovídám Vám na Vaši interpelaci ze dne 25.7.2011, kterou jste předložil jako předseda kontrolního výboru MČ Praha 5 na zasedání Zastupitelstva MČ Praha 5 dne 26.7.2011. Obdobně jako ve Vaší předešlé interpelaci vycházíte, jak sám uvádíte, z článku v novinách Mladá fronta DNES. Píšete o dokumentu z roku 2009, který podle Vás hovoří jasně o získávání veřejných zakázek a o financování strany Věci veřejné a také o vypisování tendrů. Dokonce tvrdíte, že jsem lhal v odpovědi na Vaši předešlou interpelaci, když jsem napsal, že neexistoval a neexistuje plán, že Věci veřejné mají v Praze 5 hájit ekonomické zájmy Víta Bárty.

 

Pane Herolde, vyzývám Vás, abyste mi buď předložil jakýkoliv dokument schválený Radou nebo Grémiem Věcí veřejných, kde by bylo napsáno cokoliv o získávání veřejných zakázek
a o vypisování tendrů ve prospěch Věcí veřejných, či Víta Bárty  nebo abyste se mi veřejně omluvil za nařčení ze lhaní.

 

Znovu prohlašuji, nyní již jako bývalý místopředseda strany, že Věci veřejné nepřijaly žádný dokument, který by se byť jen podobal tomu, co uvádíte ve své interpelaci. Z toho vyplývá, že na radnici Praha 5 se žádným dokumentem Věcí veřejných neřídím a neplním jeho body. Ve věci Vašeho dotazu, na kolika výběrových řízeních jsem se podílel již ve funkci zástupce starosty, Vám nedokážu odpovědět. Žádnou evidenci si nevedu. Pokud se týká mně svěřených oblastí dopravy a životního prostředí inicioval jsem zatím pouze výběrové řízení na výběr zpracovatele analýzy a projektu dopravy v klidu pro potřeby zavedení zón placeného stání. Vybrána byla společnost M.O.Z. Consulting s.r.o., která již v minulosti pro MČ Praha 5 analýzu a projekt řešení dopravy v klidu zpracovávala. Cena je 1 694 700 Kč bez DPH. Dále jsem se zúčastnil jako člen výběrové komise výběrových řízení organizovaných společností PVS, a.s. na dodavatele zejména rekonstrukcí vodovodních řádů a kanalizací na území MČ Praha 5 a výběrového řízení organizovaného TSK na dodavatele rekonstrukcí chodníků v MČ Praha 5. Zde byla vybrána firma DAP, a.s. a jednalo se o částku cca 5,4 mil Kč.

 

 

 

Také jsem byl Radou MČ Praha 5 jmenován do několika výběrových komisí na různá výběrová řízení. Jak jsem již výše poznamenal, nevedu si žádnou evidenci o své účasti ve výběrových řízeních. Jestli Vás opravdu zajímají konkrétní údaje, můžete je stejně jako já vyčíst z materiálů projednávaných RMČ, ke kterým máte stejný přístup jako já.

 

V závěru Vaší interpelace se mě ptáte na pana Homolu. Žádám Vás, abyste své dotazy směřoval přímo na něj.

 

Pane Herolde, obě Vaše interpelace na mou osobu ve mně vyvolávají dojem, že chcete pouze odvrátit pozornost z Vašich osobních selhání v minulém volebním období, kdy jste působil ve funkci zástupce starosty a závažným způsobem jste se podílel na poškození MČ Praha 5. Pro pořádek jenom připomenu Vaši podporu uzavření smlouvy s PRE, jejíž nevýhodnost již potvrdil audit IT. Dále připomínám Vaši podporu  uzavření nájemní smlouvy na tkz. mobilní kancelář na dobu určitou do 31.12.2015, kdy za zcela nepotřebnou buňku platí MČ Praha 5 měsíčně cca 70 tis Kč + DPH. Velmi zarážející je Vaše tolerance k neřešení záležitostí s vymahačskou Agenturou Praha 5, kde byla způsobena MČ Praha 5 škoda přesahující pravděpodobně částku 30 mil Kč. Bohužel bych ve výčtu Vašich osobních pochybení mohl pokračovat ještě dlouho. Jsem velmi zklamán, že zastupitelský klub ODS navrhnul na předsedu kontrolního výboru pro toto volební období právě Vás. Jste pro výkon této funkce nejméně vhodnou osobou.

 

 

 

 

 

                                                                                               Ing. Jiří Vejmelka

                                                                                                zástupce starosty

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě