Přístup zastupitelů do komisí RMČ

Datum interpelace:
26. 07. 2011
Datum odpovědi:
14. 09. 2011
Interpelující:
RNDr. Miroslav Škaloud
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace

9. zasedání ZMČ 26.7.2011

Vážený pane starosto,

žádám Vás o sdělení, zda Rada nabídne zastupitelským klubům účast ve všech komisích. Rada se ve svém programovém prohlášení zavazuje ke zkvalitnění komunikačních kanálů s veřejností, ale dosud nepřistoupila k otevření takového zásadního kanálu, jako je možná účast zástupců všech klubů v komisích, tj. účast reprezentantů zvolených ve volbách.

Na minulém (osmém) zasedání zastupitelstva, jste na můj požadavek týkající se obsazení komisí sdělil, že na zářijové zastupitelstvo připravujete jistý seznam účasti zastupitelů v komisích a výborech. Poté požádáte kluby aby zvážily své nominace podle této účasti tak, aby byly tyto orgány více usnášeníschopné. Připomínám, že tento předpoklad pro případnou nabídku účasti klubů v komisích není nutný a ani by u nich nevedl k předpokládanému cíli (tj. ke zjištění kdo v nich má skutečný zájem pracovat), protože dosud nebyla všem klubům účast v komisích nabídnuta. Nebylo by tedy možné objektivně posoudit účast nebo zájem.

Pokud by byl nadále nějaký důvod pro neotevření všech komisí po kluby, žádám vás alespoň o otevření komise územního rozvoje, vzhledem k jeho důležitosti pro rozvoj městské části. Považoval bych navíc za vhodné vytvořit namísto této komise výbor zastupitelstva pro územní rozvoj. 

M. Škaloud

Odpověď:

Vážený pane zastupiteli,

tak jak jsem vás již ústně informoval, bude po necelém roce činnosti jednotlivých komisí rady a výborů zastupitelstva probíhat vyhodnocení jejich činnosti. Po tomto vyhodnocení přistoupíme k efektivním úpravám. Vzhledem k tomu, že dosud nemám dostatek informací, tak vás nemohu informovat o tom, jestli dojde k redukci nebo naopak k rozšíření počtu komisí či výborů, k redukci nebo naopak zvýšení počtu členů jednotlivých komisí a výborů a/nebo ve struktuře nominací členů do těchto orgánů.

V jedné věci vás však musím opravit. Jak koaliční strany, tak i opozice mají přístup do většiny komisí a výborů, což je možné dohledat v seznamech členů těchto orgánů.

Účast některých vašich kolegů však o vámi deklarované vůli pracovat nijak nesvědčí a je spíše zamyšlením nad jejich prioritami a správným delegováním členů komisí a výborů za jednotlivé kluby.

– kolega Heissler  – komise kulturní – účast 1x (jedenkrát) z 9 (devíti) jednání komise
                            – komise zahraniční – účast 2x (dvakrát) ze 7 (sedmi) jednání komise

–  kolega Frélich  – komise obchodních aktivit – účast 5x (pětkrát) ze 14 (čtrnácti) jednání komise

–  kolega Herold   – komise mediální – účast 6x (šestkrát) z 15 (patnácti) jednání komise

–  kolega Najmon – komise pro styk s veřejností – 1x (jedenkrát) z 15 (patnácti) jednání komise

Vážený pane kolego, výše uvádím jen ty vaše kolegy a jejich účasti na komisích či výborech, kdy jejich účast byla menší než polovina počtu zasedání.  Na druhou stranu musím konstatovat, že i jiné politické kluby mají mezi sebou kolegy, které některé komise či výbory evidentně nezajímají.

Proto jsem vám osobně odpověděl tak jak jsem to učinil. Dojde k celkové revizi a následnému apelu na jednotlivé kluby, aby své nominace zvážili a aby se členy komise či výboru stali jen ti, kteří o práci v daném orgánu mají skutečný zájem.

Žádám vás tímto, abyste vyčkal tohoto zhodnocení činnosti a následných úprav.

S pozdravem

MUDr. Radek Klíma

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě