náhrada výdělku

Datum interpelace:
28. 06. 2011
Datum odpovědi:
25. 07. 2011
Interpelující:
RNDr. Milan Macek, CSc.
Interpelovaný:
MUDr. Radek Klíma
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace 1

 

Vážený pane starosto,

 

již několikrát jsem Vás v interpelaci žádal o zveřejnění přehledu částek vyplacených jednotlivým neuvolněným členům zastupitelstva nebo jejich zaměstnavatelům jako náhradu výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem funkce zastupitele. Zatím jsem se od Vás, vážený pane starosto, stejně jako od Vašeho všeobecně oblíbeného předchůdce ve funkci starosty v minulém volebním období, tohoto zveřejnění nedočkal. S odkazem na stanovisko Nejvyššího správního soudu, které m. j. konstatuje, že „… podle novely zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2006 je třeba poskytnout informaci o základních osobních údajích každého příjemce veřejných prostředků, i když by jinak byla tato informace chráněným osobním údajem…“  (viz http://www.nssoud.cz/Zadost-o-poskytnuti-informace-o-vysi-vyplacenych-odmen/art/679?tre_id=135) Vás znovu žádám o zveřejnění tohoto jmenovitého přehledu za celý rok 2010 a za 1. pololetí roku 2011.

 

 

 

RNDr. Milan Macek, CSc., zastupitel

 

V Praze dne 28. 6. 2011

 

Odpověď:

Věc: interpelace  – zveřejnění přehledu částek vyplacených neuvolněným členům ZMČ

Vážený pane doktore,

k Vašemu dotazu ohledně zveřejnění přehledu částek vyplacených jednotlivým neuvolněným členům zastupitelstva nebo jejich zaměstnavatelům jako náhradu výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem funkce zastupitele Vám sděluji následující:

Ve své interpelaci se odkazujete na rozsudek Nejvyššího správního soudu (dále jen NSS), ze dne 27.5.2011, sp. zn. 5 As 57/2010. V tomto rozsudku NSS vyslovil svůj názor ohledně otázky poskytnutí informací požadovaných v režimu zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, týkajících se platu zaměstnance Magistrátu města Zlína. Je třeba konstatovat, že tento rozsudek NSS nemá povahu precedentu a je závazný pouze v této věci.

Je zřejmé, že názory na tuto problematiku se rozcházejí. Úřad pro ochranu osobních údajů (dále jen Úřad), který vykonává dozor nad dodržováním zákona č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů, reagoval na tento rozsudek svým stanoviskem, zveřejněným např. na http://www.uoou.cz/uoou.aspx?menu=14&loc=328 V tomto svém stanovisku podrobuje rozsudek NSS kritice. Konstatuje, že NSS nebral v úvahu proporcionalitu ústavně zaručených práv na ochranu soukromí a ochranu osobních údajů a na druhé straně práva na přístup k informacím.

Úřad dovozuje, že zveřejňováním a zpřístupňováním osobních údajů příjemců veřejných prostředků, tak jak požaduje rozsudek NSS, by docházelo k porušování ústavního práva na ochranu soukromí a ochranu před neoprávněným zpracováním osobních údajů.

V závěru svého stanoviska Úřad prohlašuje, že bude případy plošného zveřejňování platů zaměstnanců hodnotit vždy za použití testu proporcionality a bude takové jednání sankcionovat v případě, kdy shledá, že veřejný zájem na zveřejnění platu konkrétního zaměstnance nepřevážil veřejný zájem na ochraně jeho soukromého života. Dotčeným zaměstnancům pak Úřad doporučuje bránit se cestou ústavní stížnosti.

Vážený pane zastupiteli, v současné době Městská část Praha 5 setrvává na svém předchozím stanovisku, tedy nebude zveřejňovat jmenovitý seznam ohledně částek vyplacených jednotlivým neuvolněným členům zastupitelstva nebo jejich zaměstnavatelům jako náhradu výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem funkce zastupitele, a to právě s ohledem na ochranu soukromí a osobních údajů zastupitelů.

Vzhledem k výše uvedenému by se v případě zveřejnění těchto údajů vystavila Městská část Praha 5 hrozbě sankcí ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů, neboť shora uvedené důvody vyjádřené Úřadem jsou per analogiam k vámi požadovaným informacím. 

Za současné situace by jediným řešením tohoto problému bylo získat výslovný souhlas každého jednotlivého zastupitele se zveřejněním Vámi požadovaných informací.  O tento souhlas zastupitele požádám na nejbližším zasedání ZMČ a bude na každém konkrétním zastupiteli, jestli souhlas dá nebo ne.  

 S pozdravem
MUDr. Radek Klíma

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě