Porušování JŘ Výboru sociálního

Datum interpelace:
24. 02. 2011
Datum odpovědi:
21. 03. 2011
Interpelující:
Mgr. Lucie Roučková, Ph.D.
Interpelovaný:
Ing. Vlasta Váchová
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

 

Interpelace ve věci porušování Jednacího řádu Výboru Zastupitelstva městské části Praha 5 a náplně činnosti sociálního výboru

 

 

Ing. Vlasta Váchová

 

 

Vážená paní předsedkyně

 

interpeluji Vás ve věci porušení Jednacího řádu Výboru Zastupitelstva městské části Praha 5, který byl schválen a vešel v platnost dnem 18. listopadu 2010.

Konkrétně k jeho porušení došlo z Vaší strany na jeho řádném zasedání, které bylo svoláno pozvánkou na 10.2.2011 od 10 hodin do zasedacího sálu Zastupitelstva MČ Praha 5. A to hned v několika bodech :

 

1) o účasti přizvaných osob, v tomto případě o panu Tarabovi, nebylo hlasováno   s odvoláním na čl.2, bod 4  Jednacího řádu

2) nebyl přítomen tajemník výboru, tudíž nemohl být pořízen ani zápis ze zasedání 

s odvoláním na čl. 4, bod 3 Jednacího řádu

 

Dále Vás interpeluji ve věci náplně činnosti sociálního výboru.

Přílohou  této interpelace je Pozvánka na zasedání tohoto výboru. Z ní je zřejmé, že jediným a stěžejním bodem programu tohoto zasedání výboru, bylo vystoupení pana Taraby, předsedy SONu.

Velmi jsem se nad tím pozastavila, protože jsem přesvědčena, že sociální  výbor, stejně tak jako ostatní výbory, jsou poradními orgány Zastupitelstva, tudíž jejich prioritou je především pracovat na plnění úkolů a obsahem jejich zasedání tudíž nemůže být jako hlavní a jediný bod pouze poslech přednášky jakéhosi Občanského sdružení a jeho prezentace s nabídkou placené poradny. Na tyto semináře je přeci možný prostor mimo sociální výbor a účast členů výboru na něm by měla být samozřejmě dobrovolná.

 

Paní  předsedkyně, s odvoláním na výbor, kterému předsedáte, žádám, abyste dohlédla na dodržování Jednacího řádu předmětného výboru a bylo zajištěno zpracování plánu činnosti výboru a jeho dodržování tak, aby mohly být plněny úkoly, které z obsahu činnosti výboru vyplývají.

 

 

V Praze 24. 2. 2011                                                        

 

                                                                                                  Mgr. Lucie Vávrová, Ph.D

 

Odpověď:

                                                                                                  

V Praze 21. března 2011

 

 

 

Věc: Interpelace – porušování Jednacího řádu výboru Zastupitelstva MČ Praha 5 a náplň činnosti  Sociálního výboru.

 

 

Paní zastupitelko,

 

      činnost Sociálního výboru ZMČ (dále jen SV) byla v tomto  funkčním  období  rozšířena o problematiku hospodaření s byty ve vlastnictví MČ Praha 5, o předkládání návrhů RMČ na jejich pronájem a to v případech, že nájemce bytu nemá jinou možnost řešení své tíživé bytové a sociální situace. Vzhledem k výraznému nárůstu rozsahu agend, které SV bude v tomto volebním období projednávat, se členové výboru dohodli na tom, že se SV bude scházet 2x měsíčně s tím, že sociální a zdravotní problematiky a problematiky týkající se hospodaření s bytovým fondem MČ bude projednávána vždy samostatně ve stanovených termínech.

16. 12. 2010 mi bylo na jednání SV uloženo, abych do příštího jednání (13. 1. 2011) zpracovala a předložila nové návrhy kritérií pro pronájem bytů seniorům (bytů zvláštního určení) a pro žadatele o byty ze sociálních důvodů. 13. ledna jsem návrh nových pravidel ve formě bodovacích tabulek předložila, ty byly na základě diskuze upřesněny a schváleny. Následně byl tento materiál předložen k projednání a odsouhlasení RMČ, která tento návrh dne 25. ledna 2011 projednala a schválila. Na základě tohoto řídícího aktu odbor správy majetku a privatizace mohl přistoupit k tomu, aby všechny podané žádosti o přidělení bytu seniorům a ze sociálních důvodů přepracoval (vzhledem k tomu, že se poslední jednání tehdejšího bytového výboru ZMČ uskutečnilo v říjnu 2010, počet podaných žádostí výrazně převýšil kapacitní možnosti odboru a doba na jejich přepracování byla vedoucí odboru odhadnuta na cca 3 až 4 týdny, protože bylo nutné oslovit všechny žadatele o požádat je o doplnění některých informací, které v předchozích bodovacích tabulkách nebyly uvedeny), nově zpracované žádosti byly členům SV předloženy na mimořádném jednání 2. 3. 2011.

 

      Vzhledem k tomu, že se SV bude v určitém rozsahu podílet na zpracování koncepce bytové politiky MČ Praha 5 v oblasti sociálního bydlení, pozvala jsem na jednání SV dne 10. února, které bylo určeno k projednávání bytové problematiky, předsedu Sdružení nájemníků ČR Ing. Milana Tarabu. Chtěla jsem, aby předseda SONu členy SV výboru seznámil s problematikou nájemního bydlení (o které např. hovořil v prosinci 2010 s ministrem pro místní rozvoj, ale i s ministrem práce a sociálních věcí), dále s výsledky sociologického šetření, které v roce 2010 realizoval Magistrát hl. m. Praha k problematice dostupnosti přiměřeného nájemního bydlení seniorů v hlavním městě Praze, které mělo být dne 2. března 2010 na Magistrátu hl. m. Praha oficiálně prezentována.

 

Vážená paní zastupitelko, ve své interpelaci argumentuje tím, že jsem porušila čl. 2, bod 4 jednacích řádů výborů ZMČ v tom smyslu, že jsem nedala hlasovat o účasti přizvaných osob, v tomto případě o M. Tarabovi a předsedovi krajské rady pro hl. m. Prahu a střední Čechy J.Jarkovském.

 

Odst. 4, článku 2 však říká: “Jednání výboru se zúčastňují jejich členové, členství ve výboru je nezastupitelné. Výbory si mohou přizvat na jednání další odborníky. O účasti přizvaných osob na jednání výborů rozhodují jejich členové hlasováním“.

Vzhledem k tomu, že předmětem jednání výboru nebylo řešení problematiky bydlení seniorů ani problematiky nájemního bydlení, ale naopak, předseda SON členy výboru informoval o zkušenostech z této oblasti v jiných obcích a městech (např. v Brně), ale i v zahraničí, nedošlo tak k porušení jednacího řádu v uvedeném bodě.

Ve své interpelaci dále uvádíte s odvoláním na čl. 4, bod 3 Jednacího řádu, že tohoto jednání SV nebyl přítomen jeho tajemník. Ano, máte pravdu, vzhledem k přítomnosti předsedy SONu tajemník SV výboru pokračoval v práci na zpracování a přípravě podkladových materiálů na příští jednání SV v oblasti problematiky sociálního bydlení.

 

Vážená paní zastupitelko, v současné době zpracovávám procesní mapu problematiky sociálního bydlení, na jejímž základě budou stanoveny dílčí procesy včetně lhůt a odpovědností zainteresovaných osob (podotýkám, že žádný takový materiál nebyl v předchozím období zpracován) a bude členům SV předložen na jeho příštím jednání.

 

 

 

 

Ing. Vlasta Váchová

předsedkyně Sociálního a zdravotního výboru

 

 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě