Schvalování Zásad úz.rozvoje

Datum interpelace:
11. 06. 2009
Datum odpovědi:
08. 09. 2009
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
JUDr. Milan Jančík, MBA
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

JUDr. Milan Jančík MBA
Starosta MČ Praha 5
                                                                                                         
V Praze dne 11. 6. 2009
 
Interpelace ve věci schvalování Zásad územního rozvoje (ZÚR)
 
 
Vážený pane starosto,
mám několik dotazů a jeden návrh týkající se procesu schvalování a uplatňování připomínek MČ P5 k Zásadám územního rozvoje Prahy.
 
Připomínky k  ZÚR za MČ P5 byly předány pořizovateli Odboru územního plánování HMP 6. 4.2009 bez schválení v Radě a Zastupitelstvu MČ Praha 5. Tyto připomínky byly v RMČ Praha 5 schváleny teprve 21. 4.2009 a  v ZMČ P5 nebyly připomínky k ZÚR projednány vůbec!
 
  1. Jménem jakého orgánu byly připomínky k ZÚR postoupeny OUP HMP ?
  2. Z jakého důvodu došlo k tomuto nestandardnímu kroku, že zásadní materiál byl schvalován RMČ Praha 5 ex post?
  3. Proč nebyly připomínky k návrhu ZÚR předloženy ke schválení Zastupitelstvu MČ P5 ? Připomínám v této souvislosti, že podle § 89, odst. 1, písmena d, zákona o hlavním městě Praze, je právo vyjadřovat se k návrhu územně plánovací dokumentace vyhrazeno zastupitelstvu městské části. Zároveň podle § 2, odst. 1, písmena n, stavebního zákona se územně plánovací dokumentací rozumějí i zásady územního rozvoje.
 
Vyzývám Vás touto cestou, abyste napravil výše zmíněná pochybení a  předložil připomínky k ZÚR, podklady k návrhu Konceptu územního planu na  veřejnou diskusi počátkem  září  a k veřejnému projednání  ZÚR a konceptu ÚP na následnou zářijovou schůzi ZMČ. Důvodem je skutečnost, že s největší pravděpodobností dojde k opakovanému veřejnému projednání návrhu ZÚR. To znamená možnost napravit výše zmíněná pochybení. Zároveň takové projednání dává možnost seznámit zastupitele i veřejnost s důvody, které k formulaci jednotlivých připomínek vedly, tj. proč například Praha 5 požaduje prověřit možnost umístění výškových budov v oblasti Smíchovského nádraží nebo trvá na zamítavém stanovisku k distribučnímu terminálu v této oblasti. Takový postup by jistě přispěl k větší transparentnosti procesů souvisejících s pořizováním nového územního plánu.
 
 
Předem děkuji za odpovědi.
 
Mgr. Lukáš Budín – zastupitel Klubu SZ MČ Praha 5
Lukas.budin@zeleni.cz
www.praha5.zeleni.cz
 

Odpověď:

 
Věc: Interpelace „Schvalování Zásad úz.rozvoje“
 
 
Vážený pane magistře,
 
 
Návrh Zásad územního rozvoje byl řádně projednán ve všech dotčených odborných výborech a komisích (informace: na jednání KOD dne 18.3.2009, VŽP dne 17.3.2009, projednání na společném zasedání KUR, KOD, VŽP dne 26.3.2009). S ohledem na termín odevzdání připomínek, uvedený v Oznámení - veřejné vyhlášce o zahájení řízení o vydání Zásad územního rozvoje hlavního města Prahy (ZUR HMP) – 6.4.2009, byl zvolen způsob doručení připomínek dopisem starosty, s dodatečným projednáním Radou MČ Praha 5
(č. usnesení 21.4.2009).
 
Jak je uvedeno v Oznámení, v souladu s ustanovením § 39 odst. 2 zákona č.183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) ve spojení s ustanoveními
§ 172 odst. 1 a 5 a § 39 odst.1 zákona č.500/2004 Sb., správní řád ve znění pozdějších předpisů, lze uplatnit připomínky a námitky nejpozději při veřejném projednání. K připomínkám a námitkám podaným později se nepřihlíží.
          Připomínky odpovídají doporučovaným závěrům komisí (KUR, KOD) a výborů (VŽP), jejichž členskou základnu tvoří koneckonců rovněž zastupitelé, jenž věnovali posouzení ZUR odpovědnou pozornost a opírali se rovněž o stanovisko MČ Praha 5, přijaté k Návrhu ZUR, které bylo projednáno také v Radě MČ Praha 5 (č. usnesení 12/429/2008 ze dne 15.4.2008) v Zastupitelstvu MČ Praha 5 (č. usnesení 11/38/2008 ze dne 17.4.2008). V době projednávání ZUR s ohledem na termín uplatnění připomínek se zasedání ZMČ konalo rovněž po stanoveném termínu (23.4.2009).
         Věřte, že postup předání připomínek byl zvolen se vší vážností a odpovědností, s ohledem na všechny uvedené skutečnosti.
         Připomínky MČ Praha 5 k vydání ZUR se téměř nemění vůči připomínkám k Návrhu ZUR, ke kterým byla v ZMČ vedena široká diskuse.
Pozornost byla věnovaná také veřejnému projednání, ze záznamu nevyplývají žádné závažné námitky, týkající se území naší městské části.
 
ZUR jsou novým druhem krajské územně plánovací dokumentace zpracovávané podle požadavků vyplývajících ze stavebního zákona č. 183/2006 Sb., jehož cílem je vymezit hlavní koncepční zásady pro územní rozvoj kraje Hlavní město Praha. Dokument stanoví základní požadavky na účelné a hospodárné uspořádání území Prahy jako kraje, především vymezuje plochy a koridory nadmístního významu a stanoví požadavky na jejich využití. Definuje východiska pro zpracování podrobnějších územně plánovacích dokumentací, především územního plánu hl. m. Prahy.
 
Z uvedeného vyplývá, že mnohými otázkami se budeme zabírat opakovaně při projednávání nového územního plánu.
 
Připomínky, na které poukazujete v interpelaci (prověřit možnost umístění staveb, zamítavé stanovisko k umístění distribučního terminálu v oblasti Smíchovského nádraží), vyplývají z posouzení dopadu na konkrétní území a rozvoj celé naší městské části a byly rovněž předmětem diskuse v ZMČ při projednávání Návrhu ZUR, jejímž výsledkem je výše uvedené přijaté usnesení.
 
 
S úctou                                                                    
 
 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě