Domy pro seniory developerských společností Luma, Central Group a Satpo

Datum interpelace:
29. 07. 2008
Datum odpovědi:
16. 09. 2008
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
JUDr. Milan Jančík, MBA
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Interpelace ve věci domů pro seniory developerských společností Luma, Central Group a Satpo
  
JUDr. Milan Jančík, MBA
starosta MČ Praha 5
                                                                                                          V Praze dne 26. 6. 2008
 
Vážený pane starosto,
 
Obracím se na Vás jako na radního, který provádí supervizi oblasti územního rozvoje a z tohoto titulu je jistě seznámen s rozvojovými projekty v rámci městské části Prahy 5 a zároveň i s problematikou územního plánu. Dotaz se týká tří záměrů domů pro seniory. Jmenovitě jde o:
 
  • „Dům pro seniory – Malvazinky“ na pozemku 1479/112 k.ú. Košíře.
  • „Dům pro seniory – Nad Kavalírkou“ na pozemku 842 k.ú. Košíře.
  • „Dům pro seniory“ v rámci záměru Sacre Coeur II na pozemku 3109/1 k.ú. Smíchov.
 
Ve všech třech případech se jedná o záměry, které vzbuzují značnou nedůvěru z hlediska skutečného využití a velmi pravděpodobně ani nejsou v souladu s územním plánem sídelního útvaru hlavního města Prahy. Přesto jsou tyto záměry bez problémů schvalovány např. komisí pro územní rozvoj nebo radou městské části. K daným záměrům mám následující otázky.
 
  1. Jaký konkrétní přínos (z hlediska sociální péče) lze od těchto záměrů očekávat? Kdo, kdy a na základě jakých skutečností posoudil soulad jednotlivých záměrů se zákonem 108/2006 Sb. o sociálních službách? Upozorňuji, že takové posouzení je pravděpodobně nutným předpokladem k tomu, aby dané záměry mohly být vyhodnoceny jako zařízení sociální péče a následně umístěny do funkční plochy veřejného vybavení (VV). Dále, existuje představa o předpokládaném počtu ubytovaných osob, nabízených službách a dostupnosti těchto záměrů pro běžné občany apod.? Nebo se jedná pouze o nadstandardní projekty rezidenčního typu jako např. Rezidence Classis Průhonice apod.? Je v případě těchto záměrů např. smluvně zajištěno přednostní využití pro občany Prahy 5?
 
  1. V případě záměru „Dům pro seniory – Nad Kavalírkou“ došlo od úvodní studie k podstatné redukci funkčního využití pro seniory. Zatímco v původní studii se objekt měl využít pro seniory v plném rozsahu a to včetně intenzivní péče a denního stacionáře, v dokumentaci pro územní řízení je využití pro seniory omezeno na cca 12,5% bytové plochy a s intenzivní péčí a denním stacionářem se nadále nepočítá. Záměr se tak dostává do rozporu s územním plánem zejména do rozporu s monofunkčním využitím plochy VV, do které se umísťuje. Je tato skutečnost městské části známa? Hodlá rada městské části na tuto skutečnost nějak reagovat, např. revokací svého souhlasného stanoviska (usnesení 19/651/2008 ze dne 3.6.2008)?
 
  1. V případě záměru Sacre Coeur II je jeho část (dům pro seniory) umístěna do plochy VV, pro kterou územní plán závazně stanovuje veřejně prospěšnou stavbu 7/VS/5 – rozšíření mateřské školy Holečkova. Záměr je tak jednoznačně v rozporu s územním plánem. Proč se tedy ve vyjádření odboru územního rozhodování č.j. OÚR.Sm.p.3109/1-4875/14-977/07-Lac ze dne 20. 7. 2007 k záměru Sacre Coeur II konstatuje, že záměr je v souladu s platným územním plánem? Proč se záměrem souhlasila komise územního rozvoje na zasedání ze dne 17.1.2008 a následně i rada městské části (usnesení 19/652/2008 ze dne 3.6.2008)? Jak hodlá rada města a a další orgány na zmíněnou skutečnost reagovat a situaci dále řešit?
Předem děkuji odpovědi.
 
Bc. Lukáš Budín – zastupitel MČ Praha 5
 

Lukas.budin (at ) zeleni.cz

Odpověď:

Vážený pane zastupiteli,
stavby nazvané Dům pro seniory Malvazinky na pozemku č.parc. 1479/112 k.ú. Košíře, Dům pro seniory Na Kavalírkou na pozemku č.parc. 842 k.ú. Košíře, Dům pro seniory v rámci stavby Sacre Coeur II na pozemku č.parc. 3109/1k.ú. Smíchov byly v rámci projektové přípravy konzultovány mimo jiné na příslušných odborech ÚMČ Praha 5 a následně také posuzovány v příslušných výborech a komisích orgánů městské části.
K dokumentacím k územnímu řízení se přikládá řada stanovisek a rozhodnutí, bez kterých není možné rozhodnutí o umístění stavby vydat.
Skutečnost, že k projektu je vydáno souhlasné stanovisko, znamená, že požadavky příslušných předpisů byly respektovány.
 
MČ Praha 5 je zřizovatelem Centra sociální a ošetřovatelské služby, které v plném rozsahu zabezpečuje služby ve smyslu zákona č. 108/2006 Sb. O sociálních službách.
 
K bodu
1.      V případě, že plochy, určené územním plánem (ÚPn) pro využití předmětných funkcí, označených „veřejné vybavení (VV)“ zůstávají volné a nejsou pro určitou funkci blokované označením „veřejně prospěšná stavba (VPS)“, je možné využít je jakoukoli formou, však v souladu s funkčním využitím dle ÚPn, v daných případech jde v souladu s platnou změnou ÚPn č. Z100/00 s o „ostatní veřejné vybavení všeho druhu“. Záměry uvedených staveb představují poměrně novou nabídku bydlení pro seniory na základě poptávky společnosti, spojenou s různorodým rozsahem péče a služeb. Kromě asistenčních, lékařských a rehabilitačních služeb se uvažuje s vytvořením příležitostí pro aktivní využívání volného času (dohled, rehabilitace, společenské vyžití – zájmové činnosti, vzdělávání, bezpečnost, jistota, atd.). Nabídka a rozsah služeb je uveden v projektech zmíněných staveb. Prostory, vymezené pro služby jsou do určité míry flexibilní, což je umožňuje doplňovat a upravovat podle konkrétní poptávky a požadavků a mohou být upřesněny v dalším stupni projektové dokumentace, případně v průběhu užívání stavby.
Uvedené projekty nabízí obdobný rozsah služeb, služby v případě Domu pro seniory Nad Kavalírkou a Domu pro seniory v rámci stavby Sacre Coeur II jsou rozsáhlejší a počítáno je s využitím i pro veřejnost (stravování – restaurace, kavárna, obchod a služby, sport – bazén).
 
Prodeje jednotlivých bytů uvedených projektů jsou zveřejňovány v časovém předstihu, jak je obvyklé u rezidenčních projektů, a zájemci z řad občanů městské části se mohou o tento druh bydlení ucházet dle uvážení.
 
Kapacity:
Dům pro seniory Malvazinky
49 b.j. pro 1-2 osoby
pečovatelská služba, sesterna, lékárna, společné stravování, obsluhovaná lázeň
 
Dům pro seniory Nad Kavalírkou
80 ubytovacích jednotek 1+kk
40                                    2+kk
4                                      3+kk
Služby: - pečovatelská služba, ordinace, obchody – služby
              - jídelna s přípravnou (společenská místnost), kavárna
              - zájmové plochy, hobby 
              - wellness, bazén, sauna, masáže
 
Dům pro seniory v rámci stavby Sacre Coeur II
44 b.j. o jedné místnosti
10 b.j. do 100m2
10 b.j. nad 100m2
Služby a obchodní prostory celkem 1292m2                                  
Počet uváděných jednotek a rozsah potřebných služeb a vybavení bude upravován na základě konkrétních potřeb a požadavků v dalším stupni projektové dokumentace.                     
2.      Na základě provedení kontroly dokumentace k územnímu řízení (DUR) stavby Dům pro seniory Na Kavalírkou je třeba konstatovat, že využití stavby je plně určené k využití pro seniory a z toho důvodu není třeba měnit stanovisko Rady MČ Praha 5.
 
3.      Dům pro seniory v rámci stavby Sacre Coeur II na pozemku č.parc. 3109/1k.ú. Smíchov je umístěn do plochy veřejné vybavení (VV), která dle ÚPn, na základě platné změny ÚPn č. Z 1000/00 – revize ÚPn (schválené usnesením ZHMP č. 40/14 dne 14.9.2006 a potvrzené usnesením ZHMP č. 18/51 ze dne 19.6.2008 a Opatřením obecné povahy č. 1/2008, které nabylo účinnosti dne 10.7.2008), není součástí plochy veřejně prospěšné stavby VPS č. 7/VS/5 – Praha 5 – Smíchov – rozšíření mateřské školy, ul. Holečkova- č.parc. 3110/4 k.ú. Smíchov. Plocha VPS se týká pouze části pozemku č.parc. 3110/4 k.ú. Smíchov, tj. plochy pro veřejné vybavení (VV) v okolí objektu MŠ, který také t.č. není pro danou funkci využíván.
 Z uvedeného vyplývá, že stavba je v souladu s ÚPn.
 
S úctou                                                                     
 
 

                                                              JUDr. Milan Jančík, MBA               

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě