Nástavby bytových domů Zahradníčkova a Lumiérů na Barrandově

Datum interpelace:
17. 04. 2008
Datum odpovědi:
16. 05. 2008
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
Bc. Lukáš Herold

Interpelace:

Lukáš Herold
místostarosta MČ Praha 5
                                                                                                                      V Praze dne 17.4. 2008
 
Interpelace ve věci nástaveb bytových domů Zahradníčkova a Lumiérů na Barrandově
 
 
Vážený pane místostarosto,
 
obracímse na Vás jako na osobu, která se aktivně za MČ zapojovala do jednání s občany týkajících se  plánovaných stavebních úprav v bytových domech Lumierova 453/13, 454/15, 455/17, 238/19, 451/20 a 452/22 a, Zahradníčkova 1119/4, 1120/6, 1121/8, 1122/10, 1123/12, 1124/14, 1125/16, 1126/18, a 1127/20 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20 a jistě jste s celým záměrem schváleným radou na podzim tohoto roku tedy dostatečně obeznámen.
 
Dovoluji si Vás požádat o podrobnosti záměru” realizace nástaveb na objektechZahradníčkova a Lumiérů  (kopii projektu) a odpovědi na následujícíc otázky:.
 
  1. Proč byl  usnesením RMČ Praha 5 č.10/352/2008 znovu odložen záměr přípravy výběrového řízení na investora plánovaných nástaveb na objektech Zahradníčkova a Lumiérů?
 
  1. Kdo zpracovával studii proveditelnosti, kolik stála a odkud se na ni přesunuly peníze v rámci rozpočtu MČ a jaké přinesla výsledky ?
 
  1. Jaký přínos a finanční zisk plynou z případné realizace záměru pro MČ?
 
  1. V jakém stadiu je nyní tento záměr v rámci činnosti odborů MČ? Jaký je odhad nákladů MČ Praha 5 na přípravu a případná realizace záměru?
 
  1. Respektuje záměr nástaveb na objektech obce požadavky ochrany městské památkové zóny Starý Barrandov?
 
  1. Jaké jsou další záměry s dotčenými objekty a pozemky?
 
  1. Jak tento záměr souvisí s dlouhodobou koncepcí bytové politiky na Praze 5?
 
 
Předem děkuji odpovědi.
 
Bc. Lukáš Budín – zastupitel MČ Praha 5
 

Odpověď:

Věc:
Odpověď na interpelaci ve věci nástaveb bytových domů Zahradníčkova a Lumiérů v Praze 5
 
 
Vážený pane zastupiteli,
 
přestože jsem Vám na otázky odpověděl ústně přímo na jednání zastupitelstva, ještě jednou Vám odpovídám na dané otázky, abyste byl opravdu zcela a vyčerpávajícím způsobem informován o postupu v rámci záměru vybudování nástaveb na bytových domech v lokalitě Zahradníčkova a Lumiérů.
 
1.      Vaší žádosti o poskytnutí kopie projektu na realizaci nástaveb na objektech Zahradníčkova a Lumiérů Vám bohužel v současné době nemohu vyhovět. MČ Praha 5 má k dispozici pouze Architektonickou studii – investičního záměru.V případě že se tento investiční záměr podaří realizovat a budoucí investor projekt tj. i projektovou dokumentaci zpracuje, lze Vám ji pak následně buď poskytnout k nahlédnutí, či v případě Vašeho odborného zájmu zajistit vyhotovení jednoho „paré“ u investora pro Vaši případnou potřebu.
 
2.      Jak jsem Vám již sdělil na zasedání ZMČ Praha 5 v 04/2008, bylo odložení termínu nutné v zájmu účelného a hospodárného využití majetku MČ Praha 5.
 
3.      Studii nástaveb zpracovala projekční firma Restio spol. s.r.o., Horákové 127, Praha 6 IČ: 45270716 za cenu 1 135 000,- Kč bez DPH na základě usnesení Rady MČ Praha 5          č. 29/1057/2007 ze dne 14.8.2007. RMČ Praha 5 zařadila tuto veřejnou zakázku jako dodatečnou do schváleného rozpočtu MČ Praha 5 pro rok 2007 a financování bylo zajištěno rozpočtovým opatřením, které spočívalo v přesunu částky ve výši 1 mil. Kč z výdaje na projektovou dokumentaci „Stavebních úprav podlaží, fasád a půdní vestavbu radnice MČ Praha 5, náměstí 14.října 4“, v kapitole Místní správa, který nebyl v tomto roce realizován a z výdaje na „Výstavbu osobního výtahu v objektu Mělnická 624“ v kapitole Bytové hospodářství, který je podílovou investicí se stavebníky půdní vestavby a tito stavbu v roce 2007 nezahájili. Studie prověřila statiku nosných konstrukcí bytových domů, možnost napojení na jednotlivá média, kapacitu přípojek, požární zabezpečení, dopravu v klidu a dopad nástaveb na zastínění okolních budov a navrhla ve variantách architektonické řešení a dispoziční řešení nástaveb. Ve studii byly také zpracovány propočty nákladů nástaveb na jednotlivých objektech. Po vyhodnocení statiky a ověření proveditelnosti nástaveb byla studie kladně zkonzultována s Odborem kultury, památkové péče a cestovního ruchu MHMP. Studie tak jednoznačně potvrdila možnost nástaveb na těchto objektech.
Pro zpracování studie byly osloveny 4 projekční ateliéry, cenovou nabídku podaly pouze dva (Restio spol. s.r.o., a projekční firma Ing.Petr Kos – projekční činnost v investiční výstavbě, Krohova 50, Praha 6, IČO: 71046542). Cenově výhodnější byla nabídka projekční firmy Restio spol. s.r.o., která byla schválena na výše uvedeném jednání RMČ Praha 5. Nabídková cena vycházela z cenové kalkulace jednotlivých fází přípravy stavby, předpokládané pracnosti a ze zkušeností se stavbami stejného charakteru. Nabídka byla zpracována v členění Sazebníku pro navrhování nabídkových cen projektových a inženýrských činností UNIKA 2007.
 
4.      Případnou realizací tohoto záměru, a to je, jak vím, známo i Vám, může získat MČ Praha 5 až 12 bytů aniž by musela tuto výstavbu financovat ze svého rozpočtu. MČ Praha 5 tak bude moci v případě realizace uspokojit další z mnoha zájemců o bydlení, což samozřejmě není a ani nemůže být pro MČ Praha 5 finančním příjmem či dokonce ziskem, ale pouze cílem.
 
5.      Záměr, respektive příprava soutěže se nalézá ve stádiu posledních příprav – hlavně administrativně právních, a to s cílem ukončit tyto práce tak, aby bylo možnou předložit RMČ kompletní podmínky soutěže k projednání do konce měsíce května 2008. Na tom se příslušné odbory podílí dle svého zaměření a náplně činnosti např. zpracování studie, příprava podkladů, právní konzultace…
 
6.      Studie byla již při samotném vzniku konzultována s NPÚ v Praze. MČ Praha 5 předpokládá, že případný investor, si bude plně vědom v jaké části Prahy 5 se nalézá a za jakých technických, právních i jiných podmínek lze tento investiční záměr realizovat. Při zpracování projektové dokumentace nemůže být opomenuto stanovisko příslušných orgánů památkové péče.
 
7.      V případě, že bude nalezen investor pro realizaci tohoto investičního záměru, předpokládá MČ Praha 5, že v ulici Zahradníčkova dojde k převodu nově postavených bytových jednotek do vlastnictví investora a bytové jednotky v nichž jsou stávající nájemci MČ Praha 5, budou nabídnuty k odkoupení v souladu se zákonem č.72/1994 Sb. tj. oprávněným nájemcům bytů. Domy i s nově vybudovanými bytovými jednotkami v ulici Lumiérů i nadále zůstanou v majetku MČ Praha 5.
 
 8.      Výstavba nových bytů či umožnění prodeje bytů oprávněným nájemcům jistě není proti zájmům a cílům MČ Praha 5 účelně a hospodárně využívat svůj majetek a také nijak nenaruší celkovou koncepci bytové politiky na Praze 5.
 
 
S pozdravem
 
 
 
 
 
 
 
Lukáš Herold
zástupce starosty
MČ Praha 5
 

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě