Přidělování obecních bytů

Datum interpelace:
07. 06. 2007
Datum odpovědi:
29. 09. 2008
Interpelující:
Mgr. Lukáš Budín
Interpelovaný:
Ing. Jan Matoušek

Interpelace:

Pan

Ing. Jan Matoušek

Předseda Bytového výboru MČ Praha 5

 

 

                                                                                                                      V Praze 8.6.  2007

Interpelace ve věci přidělování obecních bytů v MČ Praha 5

 

Vážený pane Matoušku,

obracím se na Vás jako na předsedu BV. Musím vyjádřit nespokojenost se systémem jakým se přidělovaly a do dnešní doby přidělují obecní byty. Postup tzv. obálkové metody, který se praktikuje v MČ Praha 5 nejenom mně připadá neprůhledný a nedůvěryhodný. Dává totiž možnost vzniku mnoha podezřením, které sice nemusí být naplněná, ale jsou možná, a o to v mé interpelaci především jde!

Níže jsou zmíněné některé nejpalčivější otázky, které mě trápí:

 

1)      Proč neprobíhá rozlepování obálek za přítomnosti notáře, který by pak svým podpisem stvrdil regulérnost celého losování? Přítomnost interního kontrolního orgánu mi připadá irelevantní. Je absurdní, když se předseda Protikorupčního výboru ptá kontrolovaného subjektu o svolení, aby tento byl kontrolován. Tak se totiž stalo na jednom ze zasedání BV. V takovémto dotazu postrádám jakoukoli existenci podstaty kontroly, která má být přeci neohlášená, a tedy nenadálá. Proto bych velmi ocenil, kdyby u současného modelu byl přítomen notář či jiná nezávislá osoba z vně radnice oprávněná potvrdit svým podpisem regulérnost hry. 

2)       Proč losování obálek neprobíhá na zasedání BV, ať už regulérním či pro tento účel svolaným? Výběr několika pravděpodobně „spolehlivých“ členů, kteří budou za zavřenými dveřmi v některém dni, kdy nezasedá bytový výbor, mi připadá podivný a rozhodně nikoliv transparentní. Navíc by se rovnou vylosované obálky mohly rozlepit a určit a zaznamenat pořadí, ve kterém se jednotliví uchazeči umístili – ušetřil by se tak i čas spojený se zvláštním zasedáním BV svolaný právě kvůli rozlepování obálek.

     Výše popsaný systém mi připadá nadmíru komplikovaný, zbytečně odstupňovaný do jednotlivých fází a ve výsledku tak proto náchylný k možnosti být zneužit.

Táži se Vás proto, zda by tento systém nebylo záhodno radikálně změnit, aby se tak předešlo veškerým spekulacím, což by prospělo celé radnici MČ Praha 5 v zlepšení její pověsti!

     Osobně by mi byl nejsympatičtější model tzv. aukce, tedy veřejně přístupná soutěž o byty, čímž by se předešlo mnoha spekulacím o regulérnosti přerozdělování bytů na Praze 5. Technické podrobnosti takovéhoto modelu by byly samozřejmě již otázkou diskuse.  

S pozdravem

Bc. Lukáš Budín

Člen zastupitelstva MČ Praha 5

Odpověď:

Vážený pan
Bc. Lukáš Budín
Člen zastupitelstva MČ Praha 5
 
 
 
 
V Praze dne 17. září 2008
 
 
 
Věc: Interpelace ve věci přidělování obecních bytů v MČ Praha 5
 
 
 
Vážený pane zastupiteli,
 
Nabídkové řízení na pronájem bytů za smluvní nájemné probíhá dle Zásad pronájmu obecních bytů, které byly projednány v Bytovém výboru a následně schváleny Radou MČ Praha 5. Losování nabídkového řízení probíhá za přítomnosti členů Bytového výboru (Vy sám jste byl vícekrát přítomen). Nebráním se ani přítomnosti dalších členů ZMČ Praha 5. Proto nevidím důvod přítomnosti osoby mimo MČ Praha 5.
 
Omlouvám se Vám za pozdní odpověď na Vaši interpelaci.
 
 
 
 
 
 
S pozdravem
 
                                   Ing. Jan Matoušek
                                   Předseda BV MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě