Reklama Pirátské strany

Datum interpelace:
25. 04. 2023
Datum odpovědi:
18. 05. 2023
Interpelující:
Ing. Lubomír Brož
Interpelovaný:
JUDr. Kateřina Černá

Interpelace:

Vážená paní tajemnice,
dovolím si na vás obrátit s několika dotazy.
Na vstupních dveřích veřejných prostor 4. poschodí radnice MČ Praha 5 již více než měsíc visí (dnes 11.40 stav potvrzen) výrazný reklamní banner Pirátské strany. Pokud vím, Pirátská strana nemá v budově radnice pronajaté kanceláře.
Ptám se tedy:
1. Kdo z vedení radnice schválil reklamu Pirátské strany na veřejném místě radnice Prahy 5?
2. Je možnost na radnici MČ Praha 5 vyvěsit reklamu i jiných politických nebo soukromých subjektů?
3. Kolik Pirátská strana za reklamu v prostorách MČ Praha 5 platí?

Dne 25.4. 2023
Lubomír Brož

Odpověď:

Vážený pan
Ing. Lubomír Brož

Praha dne 18.5.2023

Vážený pane zastupiteli,

k interpelaci ze 4. zasedání ZMČ č.8 , Vám ve spolupráci s právním oddělením sděluji:
Ad 1)

Na úvod svého vyjádření předesílám, že interpelaci je dle § 13 odst. 1 jednacího řádu ZMČ Praha 5 je možné směřovat na „RMČ P5, jednotlivé členy RMČ P5, předsedy výborů ZMČ P5, statutární orgány právnických osob, jejichž zakladatelem je MČ Praha 5 a vedoucí příspěvkových organizací a organizačních složek, které MČ Praha 5 zřídila“. Položené dotazy tedy vnímám jako realizaci práva zastupitele městské části hlavního města Prahy požadovat od zaměstnanců zařazených do úřadu městské části, informace ve věcech, které souvisejí s výkonem jeho funkce, vyjádřené v § 51 odst. 2 písm. c) ve spojení s § 83 odst. 3 zákona č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze, ve znění pozdějších předpisů.

Nyní k meritu samotných dotazů. Tajemníkovi městské části nepřísluší rozhodovat o dispozicích jako nájem, pacht, výpůjčka či obdobné přenechávání nemovitého majetku městské části do užívání třetích osob. Takovéto nakládání spadá mezi zbytkové pravomoci Rady městské části v samostatné působnosti. Tajemníkovi Úřadu městské části je vnitřními předpisy, schválenými Radou městské části Praha 5, konkrétně Směrnicí městské části č. 10/2017, o provozu budov Úřadu městské části Praha 5, svěřeno určování tzv. kancelářského zasedacího pořádku, tedy stanovení schématu rozmístění pracovišť přidělených jednotlivým odborům (včetně uvolněných zastupitelů) v kancelářích budov Úřadu. Tajemníkovi úřadu samozřejmě přísluší dbát na dodržování této i další směrnice, týkající se užívání budov Úřadu MČ Praha 5, od vydávání klíčů až po řešení mimořádných bezpečnostních situací a jejich prevenci, ale nedisponuje oprávněním určovat označení kanceláří volených zástupců městské části, uvolněných pro výkon jejich funkce či činnost politického klubu, do které jsou sdruženi.

Ad 2)

MČ Praha 5 má zřízeny na území MČ Prahy tzv. vývěsky a v budovách Úřadu tzv. informační tabule. V jejich rámci dává prostor k propagaci kulturních sportovních i jiných společenských aktivit, pořádaných zpravidla za spoluúčasti městské části či jejich příspěvkových organizací, popř. majících jiný veřejný význam pro občany Prahy 5, tyto vývěsky jsou v gesci OVK a KMČ.

Ad 3)

Vzhledem k odpovědi na otázku pod bodem 1) není tato otázka určena pro tajemníka Úřadu městské části. Dle sdělení pověřené vedoucí KMČ Mgr. Petry Vláčilové neeviduje platby popsané Ve vaší otázce č.3.

JUDr. Kateřina Černá
Tajemnice ÚMČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě