Personální otázky

Datum interpelace:
17. 01. 2023
Datum odpovědi:
15. 02. 2023
Interpelující:
Bc. Lukáš Herold
Interpelovaný:
Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA
Příloha interpelace:
Příloha odpovědi:

Interpelace:

Téma: personální otázky
Interpelovaný: Mgr. Jaroslav Pašmik MBA, starosta MČ Praha 5

Interpelace

Vážený pane starosto,
se zájmem jsem na ustavujícím zastupitelstvu sledoval, jak se jednotliví členové zastupitelstva z řad koalice hrdě hlásí k tomu, kde na Praze 5 bydlí a jak jsou zasvěceni do problémů naší městské části.
Prosím, můžete rozptýlit pochybnosti o skutečném bydlišti člena rady městské části Milana Vrkoče, který dle otevřených zdrojů „změnil“ adresu živnostenského oprávnění těsně před komunálními volbami dne 17. července 2022 a do té doby podnikal a dle všeho i bydlel ve středočeské vesnici Hostivice. Zdá se, že Milan Vrkoč adresu svého bydliště změnil toliko „papírově“, aby „naplnil“ literu zákona. Lze se domnívat, že Milan Vrkoč ve středočeských Hostivicích nadále skutečně žije a podniká.
Milan Vrkoč se tedy těsně před volbami překvapivě „přestěhoval“ do rodiny Bartoňů v Jinonicích, tedy do rodiny našeho dalšího uvolněného člena koalice Svatopluka Bartoně, respektive k jeho otci. Nemohu se ubránit dojmu, že za tuto službu přišla i protislužba – jen pár dní po zvolení nové rady byl na radnici Prahy 5 zaměstnán jako poradce syn radničního ombudsmana Svatopluka Bartoně. A tak se zdá, že z jedné nemovitosti v Jinonicích se rekrutovali hned tři placení zástupci SEN pro Prahu 5 Václava Lásky. A to si opravdu myslím, že je sen!
Možná, že Praha 5 Sobě na tomto politickém faulu také chce něco získat, a tak se začalo po radnici říkat, že současný naprosto chaotický způsob vedení odboru správy veřejné zeleně (pověřena vedením je paní Gabriela Hulová a současně i neúspěšný kandidát na vedoucího odboru pan David Voženílek) má zachránit kádrová rezerva Prahy Sobě paní Laura Kopecká, manželka Jakoba Hurrleho, radního Prahy 7 z uskupení Praha Sobě.
Paní Laura Kopecká se objevila na radnici Prahy 7 jako poradkyně hned po prvním zvolení Jana Čižinského starostou, poté se stala úřednicí na tamní radnici a následně získala angažmá u městské firmy U7. Po zvolení bratra Jana Čižinského Pavla Čižinského starostou Prahy 1 byla poslána pomáhat jemu a po jeho odvolání zaparkovala na TSK hl.m. Prahy, kterou měl na starosti náměstek pro dopravu Adam Scheinherr z Prahy sobě. Vše zjevně s heslem Praha Sobě – SOBĚ.
Paní Laura Kopecká v minulosti sice působila v kapele „Ahmed má hlad“, ale co je v přízni Jana Čižinského, tak se zjevně o svou budoucnost nemusí bát. Zbývá jen otázka, proč by si pan radní ze SNU pro Prahu 5 nechal vnutit kádrovou rezervu Prahy Sobě. A odpověď je nasnadě. „Hostivický“ hostující radní Milan Vrkoč musí držet ústa a krok. Sám má totiž máslo na hlavě.
Vážený pane starosto, proto se ptám:
1. Od kdy formálně bydlí pan radní Milan Vrkoč na Praze 5 a kde fakticky bydlí?
2. Je pravda, že syn pana Svatopluka Bartoně je placeným poradcem na radnici Prahy 5? Co přesně dělá, jak je za to finančně ohodnocen a jaké má předpoklady k tomu dělat poradce?
3. Je pravda, že je paní Gabriela Hulová pověřena vedením odboru bez toho, aniž by bylo zrušeno pověření pana Davida Voženílka?
4. Můžete vyloučit, že budoucí transparentní výběrové řízení na vedoucí/ho odboru správy zeleně a veřejného prostranství je již několik týdnů připravováno pro paní Lauru Kopeckou?

V Praze dne 17. ledna.2023

Bc. Lukáš Herold
zastupitel MČ Praha 5

Odpověď:

Vážený pan
Bc. Lukáš Herold
člen ZMČ Praha 5

Praha 15. února 2023

Č. j.: MC05 31582/2023

Vážený pane zastupiteli,

dovolte mi reagovat na Vaši interpelaci vznesenou na 2. zasedání Zastupitelstva městské části Praha 5 konaném dne 17. 1. 2023.

Ve svém vystoupení jste vznesl dotazy následujícího znění:

„Vážený pane starosto, proto se ptám:

1. Od kdy formálně bydlí pan radní Milan Vrkoč na Praze 5 a kde fakticky bydlí?

2. Je pravda, že syn pana Svatopluka Bartoně je placeným poradcem na radnici
Prahy 5?
Co přesně dělá, jak je za to finančně ohodnocen a jaké má předpoklady k tomu dělat poradce?

3. Je pravda, že je paní Gabriela Hulová pověřena vedením odboru bez toho,
aniž by bylo zrušeno pověření pana Davida Voženílka?

4. Můžete vyloučit, že budoucí transparentní výběrové řízení na vedoucí/ho odboru správy zeleně a veřejného prostranství je již několik týdnů připravováno pro paní Lauru Kopeckou?“

K otázce č. 1 „Od kdy formálně bydlí pan radní Milan Vrkoč na Praze 5 a kde fakticky bydlí?“ Vám sděluji následující:

Rád bych Vás ujistil, že pan radní Ing. Milan Vrkoč splnil všechny zákonné podmínky
k tomu, aby mohl kandidovat v komunálních volbách. V současnosti má v Praze 5 pronajatý byt.

K otázce č. 2 „Je pravda, že syn pana Svatopluka Bartoně je placeným poradcem
na radnici Prahy 5?“ Vám sděluji následující:

Oddělení personální a mzdové oddělení Odboru KTA při uzavírání dohod
mimo pracovní poměr nezjišťuje rodinné vazby k jiným zaměstnancům či členům
ZMČ Praha 5. Získávání a uchovávání údajů tohoto typu by bylo v rozporu
s § 30 odst. 2) zákoníku práce a právními předpisy na ochranu osobních údajů.

Nicméně, s ohledem na to, že zmiňovanou příbuzenskou vazbu na místě de facto potvrdil zastupitel Václav Láska, sděluji, že Bc. Jan Bartoň má s městskou částí Praha 5 aktuálně uzavřenu dohodu o provedení práce (DPP). Tato dohoda byla
v souladu se směrnicí č. 1/2019 – Pravidla pro uzavírání dohod konaných mimo pracovní poměr uzavřena na návrh radního Ing. Milana Vrkoče.

Co přesně dělá, jak je za to finančně ohodnocen?

Aktuální platná dohoda o provedení práce byla uzavřena dne 04. 01. 2023
do 28. 02. 2023. Dle popisu pracovní činnosti, který je součástí dohody o provedení práce, Bc. Bartoň vykonává tyto činnosti: rešerše smluv, analýzy úklidových ploch, prověřování záborů, emailová korespondence, komunikace s občany, sbírání podnětů od občanů.

Pracovní činnost byla sjednána v rozsahu max. 240 hodin za uvedené období.
Odměna za řádně provedenou práci ve sjednaném rozsahu a kvalitě byla sjednána (dle návrhu) ve výši 300,- Kč na hodinu.

Jaké má předpoklady k tomu dělat poradce?

Pro výkon prací na základě dohod uzavíraných mimo pracovní poměr nejsou právními či vnitřními organizačními předpisy ÚMČ Praha 5 stanoveny kvalifikační či jiné předpoklady pro výkon požadované práce. Posouzení vhodnosti navrhovaného uchazeče je na uvážení a odpovědnosti osoby navrhující uzavření DPP/DPČ, v tomto případě radního Ing. Milana Vrkoče. Oddělení personální a mzdové Odboru KTA provádí toliko kontrolu formálního a věcného obsahu návrhu na uzavření DPP/DPČ.

K otázce č. 3 „Je pravda, že je paní Gabriela Hulová pověřena vedením odboru,
aniž by bylo zrušeno pověření pana Davida Voženílka?“ Vám sděluji následující:

Ne, není to pravda. Usnesením RMČ Praha 5 č. RMČ/1/13/2023 ze dne 02. 01. 2023 bylo k tomuto datu zrušeno pověření Ing. Davida Voženílka vedením Odboru správy veřejného prostranství a zeleně a vedením tohoto odboru byla současně pověřena
Bc. Gabriela Hulová.

Bc. G. Hulová pověření přijala a dne 02. 01. 2023 pověření převzala. Ing. D. Voženílek obdržel osobně zrušení pověření dne 02. 01. 2023.

K otázce č. 4 „Můžete vyloučit, že budoucí transparentní výběrové řízení
na vedoucí/ho odboru správy zeleně a veřejného prostranství je již několik týdnů připravováno pro paní Lauru Kopeckou?“ Vám sděluji následující:

Výběrové řízení na pozici „Vedoucí Odboru správy veřejného prostranství a zeleně“ bylo připraveno a zveřejněno na úřední desce ÚMČ Praha 5 v souladu s § 7 zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stejně jako v případě jiných výběrových řízení na obsazení pracovního místa vedoucí úřednice/vedoucího úředníka. Výběrové řízení bylo na úřední desce zveřejněno dne 02. 01. 2023 původně do 20. 01.2023, následně bylo prodlouženo do 03. 02. 2023. Paní Kopeckou, kterou zmiňujete, neznám. Nicméně Vám mohu sdělit, že podle informace, kterou jsem si vyžádal od tajemnice úřadu MČ Praha 5, mezi přihlášenými nefiguruje.

S pozdravem

Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA
starosta

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě