Usnesení Komise kultury a obnovy památek z 14.3.2019

Datum interpelace:
03. 05. 2022
Datum odpovědi:
27. 06. 2022
Interpelující:
Ing. Milan Kryl
Interpelovaný:
Bc. Lukáš Herold

Interpelace:

Vážený pane místostarosto,

z dopisu veřejného ochránce práv pana Motejla přiloženého k dokumentům projednaným v Komisi kultury a obnovy památek ZMČ P5 dne 14.3.2019 vyplývá, že byla v roce 2008 ustanovena pracovní skupina zástupců Památkové inspekce Ministerstva kultury ČR, Odboru památkové péče MK, NPÚ, Odboru kultury a památkové péče Magistrátu a MČ Praha 5. Tato odborná skupina došla k závěru, že (cituji pana ombudsmana): „MHMP ve spolupráci s MK ČR a MČ Praha 5 vydá opatření obecné povahy o ochraně památkové zóny Barrandov, ve kterém stanoví způsob zabezpečení kulturních hodnot této památkové zóny z hlediska státní památkové péče.“ (konec citátu)

Z dopisu ministryně kultury Hanákové z roku 2013 taktéž přiloženého k dokumentům projednaným v Komisi kultury a obnovy památek ZMČ P5 dne 14.3.2019 vyplývá, že (cituji paní ministryni): „V případě Barrandova byl Národním památkovým ústavem zpracován podklad pro vydání plánu ochrany, který byl předán MHMP. Ministerstvo kultury ČR tedy vytvořilo MHMP podmínky pro vydání zmíněného plánu ochrany, .. nicméně nemá žádný právní titul MHMP k této činnosti přimět.“ (konec citátu)

Když jsem zjistil, že MHMP dodané podklady od MK a NPÚ nevyužil a požadovaný plán ochrany památkové zóny ani po 6ti letech nevydal, sebral jsem dopisy několika ministrů, ombudsmanů a podklady NPÚ a předložil je Komisi kulturní a obnovy památek s prosbou, aby MČ P5 vyzvala MHMP k plnění závěrů vzešlých ze společné odborné skupiny.

Komise dne 14.3.2019 přijala jednomyslně toto usnesení:

Komise kulturní a obnovy památek
I. Doporučuje RMČ
1) obrátit se na Radní hl. m. Prahy MgA. Hanu Třeštíkovou s požadavkem na vypracování „Plánu ochrany památkové zóny Barrandov“ podle par.6 Zákona č. 20/1987Sb. o státní památkové péči a vydání jej opatřením obecné povahy v souladu s dřívější dosud nenaplněnou dohodou mezi Ministerstvem kultury, Národním památkovým ústavem, MHMP a MČ Praha 5.
2) žádat MHMP, aby vysvětlil, proč MHMP OPP opakovaně a dlouhodobě nerespektuje Vyhlášku hl. m. Prahy č. 10/1993 Sb. (Vyhláška hl. m. Prahy, o prohlášení částí území hlavního města Prahy za památkové zóny a o určení podmínek jejich ochrany), např. v projektech Barrandovská skála a Barrandovská zahrada, jak vyplývá z dopisu Spolku na ochranu Barrandova a dlouhé řady pravomocných rozhodnutí soudu a Ministerstva kultury, kterými byla opakovaně zrušena kladná závazná stanoviska a pravomocná územní rozhodnutí.
3) žádat MHMP, aby MČ Praha 5 sdělil, jaká konkrétní opatření učinil, aby dále nedocházelo k rozporu mezi souhlasnými závaznými stanovisky MHMP na jedné straně a rozhodnutími soudu či Ministerstva kultury a stanovisky Veřejného ochránce práv na straně druhé v oblasti ochrany památkové zóny Barrandov i dalších zón MČ Praha 5.
4) předložit Zastupitelstvu ke schválení bod č. 1. tohoto usnesení
Poměr hlasování: 7/0/0

Ptám se Vás tedy pane místostarosto:

1) Čeho jste jako gesční radní pro kulturu a obnovu památek dosáhl pro ochranu památkových zón MČ Praha 5 při jednání s MHMP, když ani po více než 3 letech jste s usnesením Komise kultury a obnovy památek z 14.3.2019 neseznámil Radu MČ P5, ani jste je nepředložil Zastupitelstvu MČ P5, jak komise žádala?

2) Co jste v tomto volebním období udělal pro to, aby na území MČ Praha 5 opakovaně nedocházelo k ignorování Vyhlášky hl. m. Prahy č. 10/1993 Sb. (Vyhláška hl. m. Prahy, o prohlášení částí území hlavního města Prahy za památkové zóny a o určení podmínek jejich ochrany) ze strany OPP MHMP, jak bylo doloženo v dokumentech Komise kultury a obnovy památek?

Děkuji předem za konkrétní odpovědi.

3.5.2022 Milan Kryl v.r.

Odpověď:

V Praze dne 27. 06. 2022

Interpelace zastupitele pana Milana Kryla ze dne 03. 05. 2022

Vážený pane zastupiteli,

jsem zaskočen, že se zrovna mne dotazujete na dodržování vyhlášky hl. m. Prahy o prohlášení částí území hlavního města Prahy za památkové zóny a o určení podmínek její ochrany a to konkrétně památkové zóny Barrandov.

Za Piráty nejen že sedíte v zastupitelstvu městské části, ale od roku 2019 také ve Výboru pro územní rozvoj, územní plán a památkovou péči ZHM Praha. Máte tedy vhodnou funkci na městě, svého primátora a dělnou koalici, která se jistě zapíše do historie svým „bojem“ proti korupci dovedeným do kauzy Dozimetr, abyste mohl udělat pro záchranu starého Barrandova maximum.

Věřím, že „Váš“ pan primátor Hřib určil nápravu a nechal vypracovat „Plán ochrany památkové zóny Barrandov“, sdělil Vám, jaká konkrétní opatření učinil, aby dále nedocházelo k rozporu mezi souhlasnými závaznými stanovisky MHMP na straně jedné a rozhodnutími soudu či ministerstva kultury na straně druhé, jak píšete.

Nechci si stěžovat na pana primátora, ale nejsem si jist, že to byla jeho priorita – řekl bych, že zahraniční politika a PR na úkor jiných ho bavilo více. Stejně tak má skládat účty paní radní Třeštíková, která nás ubezpečovala, že na všem pracuje. Nezbývá nám než věřit vyjádření Odboru památkové péče, že bude do budoucna přísnější ve vydávání svých stanovisek v této věci.

Co se týká samotného usnesení kulturní komise z března 2019, pak Vám musím připomenout, že komise je pouze poradní orgán rady. Signifikantní je, že jste v této věci za mnou v následujících třech letech v této věci nepřišel a ptáte se až nyní před volbami. Věřím, že nadcházející volby přinesou lepší složení vedení hlavního města, které se více bude zajímat nejen o starý Barrandov, ale o celou naši městskou část.

S pozdravem

Lukáš Herold
Místostarosta MČ Praha 5

Kontakt

Městská část Praha 5
nám. 14. října 1381/4
150 00 Praha 5

Tel.: +420 257 000 511 E-mail: podatelna@praha5.cz

ID datové schránky: yctbyzq

Podrobné kontakty a úřední hodiny

Sociální sítě